Inleiding
Bij een faillissement wordt vaak gedacht dat de curator de dienst uitmaakt. Hij neemt beslissingen, verkoopt bezittingen en ontslaat personeel. Maar wie heeft nu echt het laatste woord? Is de curator wel de eindverantwoordelijke, of kijkt er toch iemand over zijn schouder mee?

De rol van de rechter-commissaris
Op grond van artikel 64 Faillissementswet houdt de rechter-commissaris toezicht op het beheer en de vereffening van de boedel door de curator. Het toezicht van een rechter-commissaris op de curator vindt niet alleen plaats via de (openbare) verslagen en de schriftelijke toelichting die een curator gedurende het faillissement aan de rechter-commissaris geeft (dit laatste is overigens vertrouwelijk) maar ook hebben de curator en de rechter-commissaris vaak op een andere wijze nauw contact met elkaar, zeker in het begin van een faillissement. Dit bestaat doorgaans uit (telefoon)gesprekken, berichten en machtigingsverzoeken. De curator heeft namelijk in een aantal specifieke situaties machtiging, toestemming of goedkeuring nodig van de rechter-commissaris voor bepaalde handelingen. Denk hierbij aan het ontslaan van de medewerkers van de failliete onderneming, het beëindigen van de huurovereenkomst, het aangaan van een vaststellingsovereenkomst of het starten van een juridische procedure.

Invloed van derden: wie kan ingrijpen?
Bovendien bestaat de mogelijkheid dat één of meer schuldeisers, de schuldeiserscommissie of de gefailleerde zelf een verzoek indienen bij de rechter-commissaris om op te komen tegen een handeling van de curator, of om de rechter-commissaris te verzoeken de curator te bevelen een bepaalde handeling juist wel of juist niet te verrichten. Via deze weg kan de rechter-commissaris actief ingrijpen in het beheer van de boedel en uiteindelijk bepalen wat er gebeurt en/of wat de curator moet doen. Hiermee is feitelijk de rechter-commissaris de ‘baas’.

De rechter-commissaris als ‘broodheer’
Ook anderszins is de rechter-commissaris de ‘baas’. In de regel beschouwt een curator de rechter-commissaris als zijn ‘broodheer’. De rechter-commissarissen van de rechtbank worden doorgaans betrokken bij de aanstelling van de curator door diezelfde rechtbank. Hierdoor is de rechter-commissaris nauw betrokken bij de selectie van de curator. Periodiek vinden er – in ieder geval in de arrondissementen waar wij als kantoor actief zijn – gesprekken plaats met het kantoor en/of de betrokken curatoren over het functioneren van het kantoor en de betreffende curatoren. Op deze wijze beoordeelt de rechter-commissaris niet alleen het kantoor maar ook het functioneren van de curator zelf in algemene zin. Hierdoor heeft een rechter-commissaris een grote invloed op de werkzaamheden van de curator alsmede diens carrière. Ook op deze wijze kan een rechter-commissaris gezien worden als een soort ‘baas’.

Wat kun je doen als je het niet eens bent met de curator?
Ben je betrokken bij een faillissement en heb je twijfels over het handelen van de curator? Dan is het in de eerste plaats verstandig om contact op te nemen met de curator zelf en je vragen of bezwaren met hem of haar te bespreken. In de meeste gevallen is daar een goede uitleg voor te geven en komt men er onderling uit.

Kom je er toch niet uit, of blijf je met zorgen zitten? Dan kun je overwegen om je vraag of bezwaar voor te leggen aan de rechter-commissaris. Die houdt toezicht op de curator en kan –waar nodig– bijsturen.

Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. Omdat wij zelf als curatoren optreden, weten we precies wat een curator mag en moet doen. Bovendien kennen we vaak ook de rechter-commissaris, ofwel: de ‘baas’.